La bicicleta – cykelsparken i fotboll

Du som har sett Zlatan Ibrahimovic spela fotboll har säkert sett hans speciella cykelspark – eller la bicicleta som man kallar den på spanska. Det är en speciell spark med benen under fotboll som innebär att spelaren kastar sig upp i luften och bakåt för att sparka bollen bakom huvudet med ena benet och då förhoppningsvis göra mål. Det är sannerligen ingen enkel match att få till en bra bicicleta, men vissa spelare har klarat av det galant och prickat in en massa mål på det sättet.

Betydelsen

La bicicleta betyder ”cykel” på spanska. Man förkortar begreppet ”bissa”. Namnet på denna berömda spark inom fotboll har uppkommit just på grund av att sparken ser ut som om du cyklar i luften, förutom det faktum att du nästan gör det upp och ner i form av en fint. Det har alltså inte att göra med att du cyklar på en vanlig cykel med proffsdäck från tooorch.com som gör att du kan cykla i luften, utan att rörelsen påminner om ett cykeltramp.

Den riktigt första stora cykelsparken inom modern fotboll som gjordes och som blev riktigt känd, gjordes som sagt av Zlatan Ibrahimovic och har sedan gjorts av samme spelare flera gånger. Dock har även andra spelare som Christiano Ronaldo satt flera mål tack vare denna överstegsfint.

En cykelspark är inte det lättaste att få till. Det kräver ofta många års träning och en ordentlig dos av fysisk flexibilitet och pricksäkerhet. Huvudtanken med la bicicleta eller som man försvenskat begreppet ”la bicykleta”, är att göra snygga mål. Även om mål endast innebär att bollen faktiskt ska rulla in i nätet så gillar trots allt publiken när det är extra snyggt gjort. En cykelspark är ofta en rörelse som blir väldigt oförutsägbar för målvakten och e övriga spelarna på planen. Ofta är målvakten inte alls beredd på att en sådan kan komma, vilket gör att om en cykelspark är rätt utförd i rätt tid så är sannolikheten stor att det faktiskt blir mål.

Förhoppningsvis kommer vi att se många vackra cykelsparkar i framtidens fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *