Fotbollens historia

Fotbollen har spelats i årtusenden och sägs vara den universella sporten. Den är enkel att förstå eftersom det handlar om att placera bollen i motståndarens mål. Sporten är både lätt och svår eftersom motståndet kan variera så väldigt. Även vädret kan göra fotbollen svårt, det är inte det lättaste att spela fotboll i kastvindar och spöregn.

Uppfanns i Kina

Under 400-220-talet f.kr spelades cuju som kan påstås vara själva förstadiet till fotboll. Sporten blev väldigt populär och spred sig till övriga världen. Dock var det så sent som på 1800-talet som den moderna fotbollen tillkom. Det som gör fotbollen attraktiv är förmodligen att det är så lätt att spela. Egentligen behöver man bara samla ihop ett kompisgäng, ha några koner och mellan dem göra mål. Samtidigt är det en otroligt mångsidig sport som går att utveckla sig i hur länge som helst.

I länder som är trångbodda och inte har så många ytor lediga för gräsplaner så spelades futsal eller gatufotboll. Det görs även idag och några av de absolut bästa inom sporten var gatubarn som hade stor nytta av sina erfarenheter på gatan. Där det är trångt och man ogärna vill bli tacklad så blir man bra på att finta samt utöva akrobatik.

Fotbollen används som ett medel för att ta sig ur fattigdom

I kåkstäder i Sydamerika är barnens tidsfördriv att spela fotboll på gatan. Man kanske har en dålig skola och ser inga akademiska framtidsutsikter för sig. Därför är det lätt att börja drömma om att bli ett fotbollsproffs. Robinho, Romario, Ronaldinho med flera är brasilianska fotbollsspelare som gått från att vara fattiga till stormrika, tack vare fotbollen. Det är dock svårt att bli så rik eftersom fotbollen är så utbredd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *