Fotbollen nu jämfört med förr

Att fotbollen likt de flesta andra sporter konstant utvecklats råder det inga tvivel om. Det räcker med att jämföra en matchtröja från år 2000 med en från 2020, man ser genast skillnaden på passform och design.

Fotbollsspelarna har blivit bättre

I dagens läge måste spelarna ha bra kondition, starka muskler och kunna röra sig mer allsidigt än vad spelarna på Maradonas tid som fotbollsspelare behövde göra. Det är även så att toppklubbarna idag ser till att spelarna tränar mycket och håller sig borta från alkohol och framförallt rökning så mycket som möjligt.

Toppspelare i respektive lag har ofta individuella scheman som de får följa. Lionel Messi blev tilldelad en alldeles egen fysioterapeut i Barcelona efter att ha blivit skadad ofta.

Idrotten fotboll har bättre material

Fotbollar idag är av bättre kvalité än läderbollarna som Pelé med flera spelade med. De är aerodynamiskt utformade och har material som gör att de enklare kan förflytta sig. Spelartröjorna har bättre passform än någonsin idag och varje år brukar de klubbarna i toppligorna presentera nya hemmaställ och bortaställ. Det görs dels för att det är kul med variation för spelarna men också för att kunna känna igen en tröja från ett visst år bara genom att kolla på den.

Varje spelare ska ha ett tröjnummer som är unikt. Två spelare kan alltså inte ha nummer 8 på samma gång. I toppligorna så är dessutom tröjorna beprydda med spelarens förnamn/smeknamn/efternamn. Vanligast är dock att spelarna väljer sitt efternamn att ha på tröjan. Zlatan Ibrahimovic använde i början av karriären sitt förnamn på tröjan men övergick så småningom till sitt efternamn.

Spelanläggningar och nya arenor byggs hela tiden eftersom intresset är så pass stort. Idag måste arenorna göras handikappanpassade i många länder, vilket är bra för de supportrar som har svårt att röra sig som vanliga människor.

Det är dyrare att gå på fotboll

Eftersom fotboll är så pass populärt att gå och se så tar klubbarna ut saftiga överpriser. Och det finns inget som hindrar dem från att göra så eftersom fotbollsindustrin är marknadsmässig och inte är en mänsklig rättighet att ha råd att gå på.

Autentiska spelartröjor som hade kunnat nyttjas på riktiga matcher kostar idag över tusen svenska kronor i många fall. Det är inte alla som har råd med det tyvärr, varför fotboll kan kallas för en rikemanssport stundtals.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *