Fotboll i dokumentärer och tv-serier

Fotboll är något som regelbundet porträtteras i dokumentärer som återspeglar verkligheten samt i fiktiva tv-serier.

Dokumentärer om Zlatan

Zlatan Ibrahimovic är den med råge mest dokumenterade svenska spelaren genom tiderna. Fascinationen för vad han har gjort under så många år och de bollkonster han uppvisat har gjort att han blivit en omtyckt spelare att följa både på och vid sidan av plan. I dokumentären Blådårar får man följa klubben Malmö FF under tidigt 2000-tal. Fokuset var redan då på Zlatan eftersom han ansågs vara Sveriges då hetaste talang. Mycket riktigt så tyckte även Ajax det när de värvade honom för en rekordsumma inom svensk fotboll.

Kanal 5 sände dokumentären Från Rosengård med mer än ett mål om Zlatan och hans uppväxt tills att han blev ett proffs. Även utomlands är Zlatan välbevakad, inte minst i Italien där han våren 2020 spelar sin åttonde säong i Serie A.

Åshöjdens BK

Det gjordes i SVT en tv-serie år 1985 om Åshöjdens BK efter böckerna med samma titel. Att filmatisera böcker är något som flitigt görs inom sportens värld.

Varför gillar folk att se på en tv-serie som handlar om fotboll?

Det handlar främst om att man kan relatera till serien, och känna att den passar ens egen smak. Vissa kanske är skadade och själva inte kan spela för tillfället, eller så gillar de bara att konsumera fotboll när helst tillfälle ges. Man kan också få reda på hur livet som fotbollsspelare är, vad man behöver gå igenom och hur det känns att vinna en titel.

Viktigt att komma ihåg är dock att dokumentärer kan vara förskönade för berättarvärdets skull. Att sätta en filmkamera rakt upp och ner i en gympahall och filma ett träningspass utan en dramaturgi är inte så spännande, enligt de flesta. Nej, det krävs att det finns en berättelse att ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *