De enorma kapitalen inom fotbollen

Fotboll är sedan länge en miljardindustri som år för år blir allt mer lukrativ för företag att sponsra. Spelare i elitligor tjänar mycket stora summor, Lionel Messi tjänar 111 M $ (miljoner dollar) vilket i runda slängar är ungefär en miljard svenska kronor per år med dagens växelkurs. Vissa tycker att det är berättigat att spelarna tjänar så mycket pengar medan andra anser att det är helt uppåt väggarna att tjäna miljarder på att sparka en boll.

Fotbollen är en marknadskraft

Eftersom fotboll spelas över hela världen så är spelare inte rädda för att prova sina vingar i andra länder. I dagsläget är Kina och Saudiarabien två uppstickare av de länder som betalar tidigare stjärnspelare i Europa höga summor för kontrakt. Övergångssummorna blir allt mer surrealistiska för vanliga människor att förstå sig på och tvåmiljardsgränsen (i SEK) slogs år 2017 då Neymar överfördes från FC Barcelona till Paris Saint-Germain.

TV-bolagen slåss om att få ta del av rättigheterna att sända toppfotbollens matcher. Det är nämligen så att fotboll med råge är den sport som det tittas mest på i världen. Om då tv-bolagen har sändningsrättigheter så blir intresset för kanalernas utbud i övrigt större. Det blir en form av garanti till tittaren att eftersom de har toppfotboll så har de även andra trevliga sändningar att titta på.

Oljepengarna

Under 2000-talet har oljepengar finansierat fotbollen i stor utsträckning. Lag som

Paris Saint-Germain är ett klassiskt exempel på ett lag som rustats upp med idel världsstjärnor och därefter gjort succé. Zlatan Ibrahimovic spelade i klubben under åren 2012-2016 och gjorde ett stort avtryck, inte minst när han slog klubbens målrekord. Sportchefen Nasser Al-Khelaifi kommer från Qatar och har samröre med företrädare för oljeindustrin, vilka valt att investera pengar i klubben.

Att klubbar blir bättre är kanske inget att reta sig på, eller? Många är dock oroade för att fotbollen blir ojämlik och att de allra rikaste klubbarna har för bra spelare för att kunna ge motståndarlagen en chans. Dessutom tycker flera att man inte bör acceptera pengar från länder som inte tillkännager att de följer mänskliga rättigheter.

Bör Lionel Messi tjäna så mycket?

Enligt marknaden som råder just nu så är han värd det. Det är han som är fixstjärnan för storlaget FC Barcelona och det är han som många åskådare vill se. Det finns dock de som tycker att det är orättvist att en fotbollsspelare kan tjäna mer än vad en kirurg (som räddar liv) gör. Oavsett vad man tycker så är det i slutändan tittare som fortsätter kolla på matcher som håller industrin igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *