Vad är fotboll?

Fotboll är en idrott som spelas mellan två lag i 90 minuter under två halvlekar. Tilläggstid kan förekomma efter bägge halvlekar men vanligast är precis innan matchens slut.

Yta och material

Fotboll är en typisk sport som spelas på en plan av gräs. Konstgräs och grus är andra vanliga material som utgör beläggning på fotbollsplaner. De allra flesta föredrar naturgräs, alltså gräs som förekommer i naturen och som klippts och ansats. Planer får i allmänhet inte luta någonstans utan ska vara just plana. På fotbollsplanen finns diverse markeringar. Några sådana är mittlinjen, mittcirkeln, målgårdar, straffpunkt, hörnflaggsbågar och så vidare.

Spelare i de bästa ligorna är ofta tvungna att bära benskydd, både sett ur ligornas regelverk men också att klubbarna kräver det för att minimera skaderisken. I början kan det kännas ovant att ha på sig benskydd, men som med allt annat blir man van. Fotboll är en kontaktsport och att då inte ha benskydd är inte att rekommendera. Däremot är benskyddet ingen garanti för att man går oskadd, det skyddar ju till exempel inte vaden eller knät.

Regelverket

Fotbollen är en sport som har ett komplext och massivt regelverk. Fotbollens världsorganisation FIFA är de som bestämmer om regler och regeländringar. Den regel som icke insatta människor har svårast att begripa är offside-regeln. Den förkunnar att det attackerande laget inte får passa en av sina spelare som är framför motståndarlagets backar. Tanken är att anfallaren inte ska få det alltför lätt att göra mål utan bjudas på ett visst motstånd.

I fotboll kan man bli utvisad om man bryter mot någon regel, stör fotbollsmatchen på något sätt eller uppträder på ett osportsligt vis. Då visas ett rött kort upp. Det allra vanligaste förfaringssättet är dock att man blir visad ett gult kort (en varning) av domaren vid någon förseelse. Får man då en till varning omvandlas den automatiskt till ett rött kort, varpå utvisningen träder i kraft.

Spelare får inte lägga odds på sina egna matcher, de får inte ha sina privata kläder på sig under matcherna (bortsett från strumpor och underkläder) och måste genomgå dopningskontroller om så beordras. De här reglerna gäller åtminstone för elitspelare.

Det bästa sättet att lära sig reglerna i fotboll är inte att läsa dem svart på vitt. Det är istället bättre att kolla på fotbollsmatcher, lyssna på vad kommentatorerna säger och gärna skriva ned sådant som inte var lätt att förstå. Det handlar om att öva upp hjärnans förmåga att inse vad en viss situation i fotboll troligen kommer resultera i. Tar någon ur det försvarande laget tag om bollen med handen i straffområdet? Då blir det med all sannolikheten en straffspark utdömd till det attackerande laget.

Så ut och spela eller titta på fotboll, kunskapen kommer med tiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *