Vi människor är flockdjur och det är föreningslivet som får människor att stanna kvar inom idrotten. Är organisationen kring fotbollen inte välfungerande så tycker man säkert inte att fotbollen är särskilt stimulerande heller. Att fotbollen är en kollektiv sport är uppenbart. Fotbollsspelare både tävlar mot motståndarlagen men också mot sina medspelare. Tränaren vill allt som oftast ha det bästa laget för kvällen på planen, vilket gör att spelarna konkurrerar om att vinna en plats i startelvan.
Varför finns klubbar i fotboll?
Allt som oftast handlar det om ekonomiska aspekter. Lag som vill få intäkter måste allt som oftast starta föreningar och anställa folk som sköter de ekonomiska aspekterna. Så gott som samtliga elitlag är med i en klubb. Klubben kan innehålla såväl herr-, dam-, liksom ungdomslag. Många klubbar har anknytning till platsen de har kopplingar till (exempelvis där de grundades).
Det är ofta lätt att relatera till klubbar som supporter. Idag är det också tillåtet med reklamlag såsom RB Leipzig i vissa ligor. Reklam får i de flesta fall förekomma på spelarnas tröjor, vilka för övrigt ska vara beprydda med nummer (och namn i professionella ligor).
Att spela för en klubb
Vill man spela på allra högsta nivå hos något storlag (Arsenal, PSG, Bayern München) går det inte direkt att ringa och fråga om man får provträna. För att nå herrlagen i dessa klubbar måste du antingen vara fostrad i klubbens ungdomsverksamhet och ha visat prov på talang, eller ha blivit värvad efter att man blivit uppmärksammad. Undantag finns dock och det finns bra spelare som tagit sig fram på okonventionella sätt. Men generellt är det klubben som söker spelare, inte tvärtom. Som fotbollsproffs är det bra att ha en agent man kan rådgöra med.
Att byta klubb ofta
Idag är det så pass vanligt att elitspelare byter klubb att ingen höjer på ögonbrynen längre. Folk har vant sig vid att den ena säsongens trupp inte ser ut som nästföljande säsongens trupp. Dock finns det en del trotjänare kvar, exempelvis Lionel Messi för sitt FC Barcelona där han spelat i A-laget sedan 2005. Francesco Totti var nära nog synonym med sitt kära AS Roma där han spelade i flera decennier.
Samtidigt bör man också vara kritisk mot om det verkligen är fel att byta ofta. Att spela fotboll är som ett jobb för elitspelare och trivs man inte så vill man ju byta klubb precis som när man byter arbetsplats i yrkeslivet.